dilluns, 31 de març del 2014

ALGUNS COMENTARIS SOBRE EL DIARI

Vaig començar les pràctiques el dilluns dia 3 de març, a les 8 del matí. Com que realitzo les pràctiques al centre on treballo, la manera més eficient i factible per a fer les hores era començar una hora abans, destinar una hora del migdia al practicum i plegar una hora més tard, és a dir, a les 18:00. D'aquesta manera al cap de la setmana realitzo 15 hores de pràctiques i per tant en necessito 5 per arribar a les 75 hores. Començant el 3 de març, coincidia el final de les pràctiques amb la setmana en la qual acabem d'entrar, però com que sempre hi ha hores perdudes i feina per acabar, les allargaré una setmana més coincidint amb la setmana santa. Com que al iniciar les pràctiques, encara no hi havia la segona PAC activada, la del diari de pràctiques, vaig optar per enregistrar, tal com havia fet a l'anterior carrera, les impressions i opinions en una llibreta per a més tard, plasmar-ho al blog que aquesta setmana us he presentat. D'aquesta manera aconseguia centrar el treball únicament a desenvolupar la intervenció presentada i deixar per més endavant la tasca de plasmar al blog com està sent aquest procés de pràctiques. Dit això, especificar només que quan parlo de sessions, parlo en realitat de dies de pràctiques i que per tant, especifico el treball dut a terme durant les tres hores que disposo diàriament a l'elaboració i la posada en pràctica de la intervenció. Ara si doncs, anem a veure com és i com ha estat aquest procés que aviat s'acaba!

diumenge, 30 de març del 2014

ETAPES DE L'ESCRIPTURA

DOCUMENT INTERESSANT


I COM HO FAREM? QUARTA FASE

FASE 3: AVALUACIÓ I CONTINUÏTAT DEL PROCÉS                                    DATA: 02/04-04/04               HORES: 8
Objectius:
 Valorar amb l’equip de mestres el material elaborat juntament amb la psicopedagoga i la logopeda del centre
       Valorar i estudiar la continuïtat i la viabilitat del projecte
         Elaborar un llistat amb els pros i contres de cada activitat per a poder modificar-les en un futur, sense necessitat d’estar en període de pràctiques.
            Estudiar les noves necessitats que es poden presentar de cara a altres cursos en referència al treball de la consciència fonològica.
ACTIVITATS I CONTINGUTS
         Reunió d’avaluació amb el claustre de mestres de l’escola
          Reunió amb la logopeda i la psicopedagoga de l’escola
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
           Entrevistes
         Graelles d’observació
          Fulls de valoració
INDICADORS D’AVALUACIÓ
Es passarà a cada tutor un full de valoració del material que ha rebut a la seva aula, en ell hauran d’especificar quins han estat els punts forts i febles del material presentat. També hauran de valorar de l’1 al 10 diferents àmbits i expressar allò que creguin convenient respecte el material.

A banda d’això, hi ha mode de conclusió final de les pràctiques, farem una reunió amb la psicopedagoga del centre per a l’intercanvi d’opinions i per fer la última valoració conjunta del període de pràctiques.

I COM HO FAREM? TERCERA FASE

FASE 3: PLA D’ACTUACIÓ- ELABORACIÓ MATERIAL                                    DATA:   17/03-01/04                   HORES: 35
Objectius:
          Elaborar tot el material pensat i presentat per a cada etapa
          Elaborar les graelles d’observació  per avaluar cada activitat
           Elaborar les instruccions per a cada activitat
           Posar el material en mans dels tutors per tal que en puguin començar a fer ús dins les hores de classe
           Posar en coneixement a la logopeda i la psicopedagoga de l’escola el resultat final obtingut
ACTIVITATS I CONTINGUTS
            Elaboració del material, les graelles d’elaboració i les instruccions pertinents a cada grup
            Reunió amb els mestres tutors de cada curs per explicar i posar en funcionament el nou material
            Reunió amb la logopeda i la psicopedagoga de l’escola

INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
            Entrevistes amb els tutors
          Entrevistes amb les especialistes (logopeda i psicopedagoga)
            Ús de l’aplicació DRIVE per a compartir les graelles d’observació i les instruccions del material per tal que els mestres les puguin tenir sempre a mà quan les necessitin

INDICADORS D’AVALUACIÓ
En aquest cas els indicadors vindran donats pels comentaris  i per les informacions que compartim amb els mestres tutors i les especialistes. Serà també un bon indicador, poder elaborar tot el material pensat i presentat en el termini de temps del que disposo.

I COM HO FAREM? SEGONA FASE

FASE 2 : REFORMULACIÓ DEL PROBLEMA   DATA: 10/03-14/03                 HORES: 15
Objectius:

        Modificar, si es necessari, les activitats plantejades
            Posar en coneixement dels tutors, la logopeda i la psicopedagoga la darrera versió del projecte
        Elaborar el llistat de material necessari per a l’elaboració de les caixes
           Recopilar el material necessari per a l’elaboració de les caixes
ACTIVITATS I CONTINGUTS
           Reunió amb els diferents tutors
           Reunió amb la logopeda
          Reunió amb la psicopedagoga
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
          Entrevistes
INDICADORS D’AVALUACIÓ
Resultat de la tutorització i de les valoracions aportades pels diferents professionals de l’escola que intervenen en el projecte.

I COM HO FAREM? PRIMERA FASE

FASE 1 :  PRIMERS ACORDS                DATA: 03/03 – 07/03        HORES: 15
Objectius:
           Posar en coneixement dels tutors, la logopeda i la psicopedagoga de cada etapa les activitats pensades per a cada nivell
           Valorar la idoneïtat dels materials
           Acordar les diferents qüestions tècniques que puguin anar sorgint
ACTIVITATS I CONTINGUTS
           Reunió amb els diferents tutors ( per nivells)
           Reunió amb la logopeda del centre
            Reunió amb la psicopedagoga

INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
         Entrevistes amb els diferents especialistes
            Recollida d’informació

INDICADORS D’AVALUACIÓ
Un bon indicador d’avaluació seran el mínim nombre de rectificacions que calgui fer en el document on es detallen el material i les activitats dissenyades i pensades per a cada etapa. La idea recau en que durant el primer practicum es va dur a terme un exhaustiu treball de recerca d’informació i per tant, les activitats no haurien de rebre moltes modificacions.

PER QUÈ AQUEST PROJECTE?

Sóc mestre d’educació especial, però fins fa dos anys em dedicava exclusivament al ensenyament en aules ordinàries. Ara, tot i que continuo sent tutora al segon cicle d’educació infantil, també m’encarrego del suport en aquest etapa tot donant resposta a les necessitats que els alumnes puguin presentar. En alguns casos les problemàtiques presentades tenen poc a veure amb les accions que els mestres portem a terme a l’aula i venen derivades per altres casuístiques que afecten a l’alumne com poden ser retards en el desenvolupament, TEA, greus dificultats de parla o qualsevol altre tipus de dèficit sensorial.
No obstant, algunes vegades i en determinats casos, els mestres ens preguntem si algunes de les dificultats que els nostres alumnes presenten són degudes a la nostra manera d’ensenyar, a la nostra pràctica quotidiana.  


En una escola on l’aposta pel treball per projectes, les noves tecnologies, l’anglès  i la renovació constant de metodologies de treball fan que visquem en una roda que no para mai i que cada vegada exigeix que els nostres alumnes siguin coneixedors o dominin certs aprenentatges per als quals a vegades no estan del tot preparats.

A la sala de professors hem discutit infinitat de vegades si és necessari que els alumnes aprenguin a llegir i escriure als 5 anys i si és necessari també l’aprenentatge de la lletra lligada quan aquesta no és present en cap àmbit lector en el que els nens i nenes es trobaran. La necessitat d’introduir una nova metodologia, de destinar més hores a la consciència fonològica és una idea que compartim tot el claustre d’infantil però que mai acabem de concretar, sovint per la manca de temps. És per això que la meva motivació i els meus esforços en aquest practicum aniran destinats a si més no, posar fil a l’agulla i encendre un petit foc que espero que d’aquí uns cursos s’hagi escampat de manera definitiva a totes les aules d’educació infantil de l’escola Daina Isard.

dilluns, 24 de març del 2014

COMENCEM!


Benvinguts i benvingudes al blog del PRACTICUM II de psicopedagogia!

Ben aviat començaré a plasmar les vivències i experiències viscudes en aquesta darrera etapa dels estudis! Avui per començar i per entendre  les bases del que serà el meu treball us deixo un una conferència de l'Enriqueta Garriga!

Molt bon semestre a tothom!!!