dilluns, 19 de maig del 2014

REFLEXIONS III

M'ha fet molta gràcia trobar un escrit del Carles Capdevila parlant del tema de la lletra lligada o script. Us copio aquí l'escrit, però no els comentaris, no vull que feu trampes!!!!jajaja L'Eduqueu les criatures és un programa de ràdio que encara compta la seva vida en mesos. En tenim 8, no hem complert ni un embaràs sencer, no hem sortit de comptes, però ja neix la nostra primera criatura. L'hem inscrita oficialment com a "http://blogs.ccrtvi.com/eduqueu.php" (cada dia els posem noms més estranys a la canalla) però a casa en diem "el Blog de l’Eduqueu". És una eina perquè ens poguem anar trobant amb els oients que ens confirmeu que parlar d'educació de molt bon humor és possible i a més a més pot ser saludable. Us aniré explicant quins programes preparem, us demanaré que ens feu arribar testimonis i batalletes, i intentarem generar debats de temes que ens interessen. Ens hi trobarem tots els que pensem que parlar del que ens preocupa una horeta cada diumenge és poquet, i la setmana se'ns fa llarga. A Internet la gent hi va sobretot a lligar, i enceto el blog amb un tema que hi té a veure amb lligar, però molt de passada: us proposo que parlem de lligar lletres, i que comencem parlant d’això de la lletra lligada. Per què? Doncs resulta que el petit de casa està desbordat, per Sant Jordi li vam comprar un conte dels de dues versions, en lletra lligada i d’imprempta, però sense la versió lletra de pal, que és la que domina, i ens el volia fotre per barret. La lletra lligada el crispa, i només la pot practicar en alguns contes, perquè ha desaparegut de la vida real. Tinc amics més desesperats que proposen crear una lliga contra la lletra lligada. Saben coses, i em diuen que en algunes mètodes educatius ja s’ha eliminat del tot. Una mestra em va dir que la lletra lligada és essencial per assumir com partir les paraules, que eliminar-la seria terrible! Però és que el petit de casa ja escriu a l’ordinador, i haurà d’escriure en sms! Què faig? La lletra lligada ha mort? Ha de morir? Qui la defensa? Té sentit? Digueu-nos el que volgueu sobre això que ara en diuen lectoescriptura i abans en dèiem aprendre a llegir i escriure. A quina edat ho vau fer? I els vostres fills? Avui dia n’aprenen massa tard, a llegir? La lletra lligada és un pal, tot i la que es diu lletra de pal és l’altra? Quina lletra agrada més als vostres nens? Qui sap si parlant de lletra lligada acabareu lligant, això és una altra cosa, però no era l’objectiu inicial, entre altres coses, perquè ja deveu saber que la principal relació entre tenir fills i lligar és que tenir fills et lliga molt.

REFLEXIONS II

A quina edat haurien d'aprendre a llegir i escriure els nostres nens i nens? Poques són les escoles que s'atreveixen a NO introduir aquests aprenentatges al finalitzar la segona etapa d'educació infantil (ei 5 anys), no obstant, la majoria de mestres d'aquesta etapa compartim la idea que és un aprenentatge que resulta moltes vegades dificultós i feixug d'aprendre pels nostres alumnes quan segurament al primer cicle de primària ho aprendrien sense més problema. Per què tenim aquesta necessitat de córrer? Què ens fa por deixar enrere? Un altre cas molt evident és el de la lletra lligada, hi ha molts alumnes de cinc anys que no estan madurativament preparats per a fer lletra lligada, tot i així tots els llibres destinats a aquest curs enceten aquest aprenentatge des de ben iniciat el curs. A més a més, quan fem servir la lletra lligada? Mai més! La lletra imprenta o srcip és la més utilitzada al nostre dia a dia i tot i així seguim "torturant" als nostres alumnes amb la lletra lligada!

CAIXA P3: SONS DE LA GRANJA, LA SELVA I LA CASA

Aquí us deixo els murals per imprimir en tamany DINA-3

CAIXA P3: SO INICIAL EN LA PARAULA

CAIXA P3: PICAR PARAULES (SIL.LABES)

1 SÍL.LABA 2 SIL.LABES 3 SIL.LABES

CAIXA P3: PARAULES LLARGUES I CURTES

CAIXA P3: ONOMATOPEIES


CAIXA P3: DITES DELS MESOS DE L'ANY

Recull de dites pel treball dels mesos de l'any!

TERCERA FASE: ELABORACIÓ MATERIAL

Per aquesta fase, he dedicat un total de 15 sessions (3 hores cada una) per elaborar tot el material per a les caixes de consciència fonològica de les diferents classes. A partir d'ara doncs, veureu que ja no parlaré de sessions sinó de material elaborat, que a més a més, us dono tot el permís del món perquè l'agafeu i el feu servir a l'escola si és del vostre interès! En aquesta fase del procés, crec que no té massa sentit explicar sessió per sessió quin material he elaborat perquè a banda de monotón, careix de sentit i d'interès! En canvi el resultat final d'aquestes sessions si que us pot servir d'ajuda, així que endavant amb el material elaborat!

SETENA SESSIÓ

En aquesta sessió m'he dedicat a elaborar un "pressuspost" per conèixer el preu orientatiu de les caixes que penso elaborar. També he aprofitat per a recopilar el material necessari i per començar a donar forma, d'una vegada, a les activitats plantejades.
Tot i que en un inici aquesta segona fase de les pràctiques, la de la reformulació del problema, havia de durar un total de 15, a l'hora de la veritat ha durant molt menys, concretament 6 hores concretades en dos dies. No obstant, m'adono que per a la tercera fase del procés, la de la creació de material, ara si de le caixes, necessito més de les 35 hores que havia plantejat i per això utilitzo les 9 sobrants de la segona fase per aquesta tercera.

PERDONEU L'ATURADA

Com veureu fa uns quants dies que no publico res al blog, la rapidesa amb la que pasen els dies i que estic a la recta final de l'embaràs, combinat amb la feina (avui he plegat, per fí), les altres assigntures i la vida diària que ja porta prou feina, ha provocat que el blog quedés una mica en segon terme... Aquesta setmana però, faré les últimes aportacions, preparades en brut des de vaig elaborar les pràctiques i tancaré el blog igual que ho fareu tots vosaltres!